Salaliittoteoria QAnonin kannattajat uskovat, että Trumpin hallinto on käymässä sotaa korruptoitunutta eliittiä vastaan. Salaliittoteorioille tyypillisesti väittämät ovat vaikeasti kumottavissa, Tampereen yliopiston viestintätieteiden tutkija Elina Tolonen kertoo. 

QAnon sai alkunsa vuonna 2017, kun anonyymikuvalauta 4Chanille Q-nimimerkillä postauksia julkaissut käyttäjä antoi ymmärtää, että hän vuotaa tietoa Yhdysvaltain Trumpin hallinnon sisäpiiristä. Sittemmin QAnon on kerännyt kannatusta muuallakin maailmassa ja myös Suomessa. 

Poliittinen tilanne Yhdysvalloissa on Tampereen yliopiston viestintätieteiden tutkijan Elina Tolosen mukaan otollinen salaliittoteorioiden leviämiselle, sillä koko maa on vahvasti kahtia jakautunut. Osa ihmisistä saattaa seurata salaliittoteorioiden sisältöjä niiden tuoman viihteen vuoksi. Toiset taas ottavat sisällön hyvinkin todesta.  

“QAnonin teorioiden kannattaminen voi vakavimmillaan motivoida jopa ääritoimintaa. Yhdysvalloissa kannattajiin on liitetty terrorismiuhkaa ja postausten levittäminen on kielletty sosiaalisen median alustoilla”, Tolonen kertoo. 

Toimittaja: Lotta Karinen

Kuva: Aononomo (CC Search).

Salaliittoteoriat ja QAnon -ilmiö, Radio Moreenin Tutkain 24.11.2020.