Taiteilija ja yhteiskunnallinen ajattelija Riina Tanskanen perusti Instagramiin Tympeät tytöt -tilin keväällä 2020. Nyt Tympeillä tytöillä on jo lähes 50 000 seuraajaa. Tilin sisältö koostuu värikkäistä ja häpeilemättömistä tyttökuvista ja miniesseistä, jotka nostavat esille yhteiskunnan epäkohtia, kuten naisvihaa, seksismiä ja rasismia.

Tympeät tytöt sai alkunsa, kun Tanskanen turhautui tapaan, jolla tyttöjä ja feminiinisyyttä aliarvioidaan yhteiskunnassa. 

“Naisen pitää tehdä kaksi verroin duunia vain sukupuolensa takia. Hän ei ole tarpeeksi uskottava, koska paita on liian vaaleanpunainen tai hiukset liian pitkät. Olemukseen pitää saada maskuliinisena pidettyjä piirteitä, että voisi edetä.” 

Kaikenikäiset naiset ovat löytäneet syyn pahalle ololleen

Riina Tanskasen näyttely oli alkusyksystä esillä Galleria La Bohèmessa Helsingissä. Hänet ja Tympeät tytöt voi loppuvuodesta nähdä muun muassa Helsingin ja Tampereen kirjamessuilla. Kuva: Anna Miettinen

Instagram-tili oli ensin vain Tanskasen oma kanava purkaa tunteitaan. 

“Minulla ei ollut mitään strategiaa, että tästä tulee nyt joku ilmiö. Se oli vain omaa helpotusta.” 

Pian Tympeät tytöt -tilille alkoi kuitenkin kertyä tuhansia seuraajia. Moni tyttö ja nainen kertoi tunnistavansa Tanskasen kuvaamat ongelmat, joita tytöt kohtaavat arkipäiväisissä tilanteissa. 

Riina Tanskanen julkaisi elokuussa ensimmäisen sarjakuva-albuminsa Tympeät tytöt – Aikuistumisriittejä. Kirja on saanut hyvän vastaanoton ja etenkin 1990- ja 2000-luvun tienoilla syntyneet ihmiset ovat samaistuneet siihen jopa pelottavan paljon. Kirja sisältää paljon viittauksia heidän omaan lapsuuteensa musiikin, muodin ja kirjallisuuden muodossa.  

Palautetta on tullut nuorten lisäksi niin keski-ikäisiltä kuin ikääntyneiltäkin. Moni on ensi kertaa tunnistanut, mistä vuosikymmeniä jatkunut paha olo on johtunut. Vähättely, ahdistelu ja muut ongelmat saavat kirjassa konkreettisen muodon ja selityksen. 

Riina Tanskasen teos Tyttömäisiä unelmia.

Myös miehet ovat innostuneet Tympeistä tytöistä

Tanskanen kertoo, että myös miesten antama palaute on ollut innostunutta. Hän uskoo sen johtuvan siitä, ettei hän syytä yksittäisiä miehiä naisten kohtaamista ongelmista.  

“Ajatukset sukupuolista ja niiden rooleista kasvatetaan meihin kaikkiin ja me jokainen ylläpidämme niitä.” 

Se, että feminiinisiä ominaisuuksia vähätellään, ei ole vain naisten ongelma. Tanskasen mukaan se vaikuttaa jokaiseen, sillä kaikissa on joitakin feminiinisinä pidettyjä piirteitä.  

“Mikä helpotus miehille olisikaan, että heidän ei tarvitsisi kehitellä yläasteella mitään ihmeellisiä macho-rooleja, lopettaa tunteistaan puhumista ja uskotella kaikille, että mikään ei tunnu missään. Eiväthän ihmiset ole sellaisia, vaan kaikki haluavat joskus itkeä. Kaikki haluavat kosketusta ja lohdutusta.”

Toimittaja: Kirsi Lempola Sarjakuvapiirrokset: Riina Tanskanen

Riina Tanskanen oli vieraana Radio Moreenin Taidekohta-ohjelmassa 26.10.2021.