Huippuasiantuntijat pohtivat mediavapauden merkitystä itsenäisen Ukrainan tarinassa torstaina 28. syyskuuta klo 9-12. Kuuntele suoraa lähetystä Radio Moreenista.

Millainen on sananvapauden ja median merkitys itsenäisen Ukrainan tarinassa? Mitä voimme oppia ukrainalaisten kokemuksista? Mikä on vapaan sanan merkitys sodassa ja edessä olevassa massiivisessa jälleenrakennuksessa? Muun muassa näitä asioita pohditaan Tampereen yliopistossa järjestettävässä tilaisuudessa syyskuun viimeisenä torstaina.

Tilaisuuden ohjelma on kolmiosainen. Se koostuu lyhyestä johdannosta Ukrainan mediavapauden ja yhteiskunnallisen muutoksen vaiheisiin itsenäisyyden vuosina 1991–2023, kunniavieras Myroslava Gongadzen Ukrainan mediavapautta koskevasta Tampereen sananvapausesitelmästä sekä päätteeksi aihepiiriä syventävästä paneelikeskustelusta.

Amerikanukrainalainen journalisti Myroslava Gongadze on nuorten ukrainalaisten journalistien mentori ja Ukrainan johtavan journalistipalkinnon taustavoima. Työssään Gongadze raportoi synnyinmaansa ja koko Itäisen Euroopan uutisista. Hän on haastatellut lukuisia valtiojohtajia ja huippunimiä, ja esimerkiksi tänä kesänä Gongadze teki uutisreportaaseja maailmanlaajuiseen levitykseen Liettuan ja Valko-Venäjän rajalta.

Paneelikeskustelussa mukana ovat toimittaja Antti Kuronen (Yle), toimittaja Jussi Konttinen (Helsingin Sanomat), asiantuntija Salla Nazarenko (Suomen Journalistiliitto), puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma (Toimittajat ilman rajoja, Suomen osasto) ja professori Kari Liuhto (Turun yliopisto).

Tilaisuuden moderoivat päätoimittaja Matti Posio ja nykyään Suomessa asuva ukrainalainen journalisti Yuliia Shchetyna (kuvassa).

Radio Moreenin suoraa lähetystä tilaisuudesta voi kuunnella klo 9 alkaen.