Postimuseon pienoisnäyttelyyn Sika, Juice ja joulu on koottu yli sata porsasaiheista postikorttia keräilijä Pertti Leppäsen kokoelmista. 

Sian elinkaari esittäytyy korttien kautta kokonaisuudessaan: Vaurauden ja hyvän onnen symboli porsas on ollut suosittu joulukorttien aihe.

“Varsinkin vanhempien aikojen kuvittajien, kuten Rudolf Koivun tai Martta Wendelinin joulukorteissa sika näkyy vahvasti,” kertoo Postimuseon projektipäällikkö Suvi Jalli.

Koivu ja Wendelin olivat ensimmäiset suositut kuvittajat, jotka ottivat aiheikseen suomalaiset jouluperinteet. Sitä ennen joulukorteissa kuvattiin enimmäkseen uskonnollisia aiheita. Suomalaisten kuvittajien kynästä syntyneissä joulukorteissa seikkailevat metsän eläimet ja tontut myös tänäkin päivänä.

“Metsä on hiljentymisen ja rauhoittumisen paikka, niin kuin joulukin. Vuoden pimeimpänä hetkenä halutaan pysähtyä ja rauhoittua ajatuksellisesti joulukiireestä.” kertoo Jalli.

Postimuseon Sika, Juice ja joulu -pienoisnäyttelyyn pääsee tutustumaan 17.1.2021 saakka, jos koronarajoitukset sallivat.
Kuva: Hanne Vuorela

Joulunalusajan hektisestä tunnelmasta kertoo näyttelyssä vahvasti esillä oleva Juice Leskisen Sika-joululaulu. Porsaskorttien ohella näytteille on tuotu vuonna 1980 julkaistun Kuusessa ollaan -albumin hauska kansikuvitus, jonka on piirtänyt taiteilija Mauri Kunnas.

Toimittaja: Hanne Vuorela