Tampereen yliopistollisen sairaalan haavakeskus on dosentti Annikki Vaalastin pitkän uran merkittävimpiä saavutuksia. Haavakeskus parantaa hoidon lopputulosta, keventää lääkärin taakkaa ja vähentää kroonisesta haavasta kärsivälle potilaalle hoidosta aiheutuvia riesoja.

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim myönsi arvostetun tunnustuksen, Konrad ReijoWaaran palkinnon moniammatillisuutta korostavalle Annikki Vaalastille, joka tunnetaan kroonisten haavojen hoidon erityisasiantuntijana ja uranuurtajana Suomessa. Vaalasti on tutkinut erityisesti kroonisia alaraajahaavoja, laskimoperäisiä haavoja ja verisuonten tulehduksiin sekä diabetekseen liittyviä alaraajahaavoja.

Taysin haavakeskuksesta tekee erityisen sen moniammatillisuus. ”Eri erikoisalojen lääkärit ja muut asiantuntijat kokoontuvat potilaan luo yhtäaikaa, eikä potilaan tarvitse mennä poliklinikalta toiselle. Hoitoa voivat olla suunnittelemassa ja toteuttamassa esimerkiksi ihotautilääkäri, plastiikkakirurgi, infektiolääkäri ja verisuonikirurgi. Tämä nopeuttaa hoidon etenemistä ja on selvästi parantanut sen lopputulosta”, Annikki Vaalasti kertoo.

Arkisissa pikkuhaavoissa ja nirhautumissa hoidoksi riittää Vaalastin mukaan puhdistus raanavedellä. Jos sidosta tarvitaan, se ei saa olla liian hautova. ”Mutta jos saa haavan, eikä tiedä, mistä se on tullut, niin pitää vähän miettiä. Ilman syytä tullutta haavaa, joka ei tahdo parantua muutaman viikonkaan kuluessa, on syytä lähteä näyttämään terveyskeskukseen”, hän neuvoo.

Vaalasti tietää esimerkiksi tapauksia, joissa diabetes on havaittu vasta pahaksi ehtineen, jopa amputaatiota vaatineen, alaraajahaavan vuoksi.

Toimittaja ja kuvaaja: Pia Sivunen

Annikki Vaalasti oli vieraana Radio Moreenin Kuuntele tutkijaa -ohjelmassa 2.2.2021