Mekatroniikan tutkimusryhmä Tampereen yliopistossa kehittää robotteja, jotka pystyvät tekemään havaintoja ja päätelmiä ympäristöstään ja hoitamaan siellä tehtäviä, joita tekemään ne on suunniteltu. Jotkut näistä roboteista ovat kuin suoraan tieteiselokuvasta tempaistuja.

Mekatroniikan ryhmää johtaa konetekniikan professori Kari Koskinen. Hän kiteyttää mekatroniikan moniteknisten järjestelmien suunnitteluksi, analyysiksi ja kehittämiseksi. ”Yhdistetään mekaniikkaa, tietokoneita, ohjaustekniikkaa, hydrauliikkaa ja pneumatiikkaa ja yritetään tehdä niistä toimiva laite”, hän sanoo.

Otetaanpa ensimmäiseksi esimerkiksi kehitteillä oleva robottimainari. Maahan porataan reikä, josta robotin osat pudotetaan maan sisään. Siellä robotti kokoaa itse itsensä ja alkaa louhia. Kaivosrobotin avulla kaivostoiminnasta voidaan tehdä nykyistä tarkempaa ja ympäristöystävällisempää.

Sukellusrobotti puolestaan on halkaisijaltaan 60-senttinen pallo, joka kulkee veden täyttämissä, hylätyissä kaivoksissa ja selvittää, onko siellä vielä hyödynnettävää. ”Tämä on tärkeää työtä, sillä EU haluaa olla omavarainen mineraalien suhteen, ja Euroopassa on tällaisia hylättyjä kaivoksia noin 30 000”, Kari Koskinen kertoo.

Sukellusrobotti tutkii hylättyjen kaivosten ahtaita ja vaarallisia onkaloita, joihin ihmissukeltajia ei turvallisuussyistä voi lähettää.

Kangasalan kaupungin kanssa mekatroniikan ryhmällä on meneillään Kangasala Robotics -projekti. Siinä 3. ja 4. luokkien oppilaat ohjelmoivat Ursulaksi nimeämäänsä robottia, joka toimii yöt siivousrobottina.

Kari Koskinen ei kuule ensimmäistä kertaa kysymystä siitä, vievätkö robotit ihmisiltä työt. ”Eivät vie, mutta muuttavat töitä. Esimerkiksi Uudenkaupungin autotehtaalle on sijoitettu paljon robotteja, ja siitä huolimatta työntekijöitä palkataan koko ajan lisää.”

”Autonomiset robotit on kehitetty nimenomaan töihin, joita ihmisen ei välttämättä ole mahdollista tehdä. Esimerkiksi sukellusrobotti tutkii vaarallisia ja ahtaita onkaloita, joihin ihmissukeltajia ei voisi turvallisesti lähettää.”

Mekatroniikan tutkimusryhmä sai tammikuussa Tampereen kaupungin teknisen luovuuden palkinnon juuri autonomisen Unexmin-sukellusrobotin kehittämisestä.

Toimittaja ja kuvaaja: Pia Sivunen

Kari Koskisen haastattelu kuultiin Radio Moreenin Kuuntele tutkijaa -ohjelmassa 9.3.2021.