Terveyden edistämisen dosentti Pauliina Aarvan mukaan täydentävistä ja vaihtoehtoisista hoitomuodoista on ristiriitaisia käsityksiä sekä tiedeyhteisön sisällä, tavallisten kansalaisten keskuudessa, että mediassa.

Pitkän uran terveysviestinnän alalla tehnyt Tampereen yliopiston dosentti Pauliina Aarva selventää syitä miksi aihe herättää monenlaisia mielipiteitä. Julkinen keskustelu alan ympärillä on ollut Aarvan mukaan mielenkiintoista.

“Se on vastakkainasettelevaa. Asiakysymyksissä ollaan aika kaukana toisistaan. Täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen edustajat ja heidän järjestönsä, ja virallisen puolen ammattijärjestöjen sanailu sosiaalisessa mediassa on suhteellisen voimakasta. Kannanotot ovat tutkijan näkökulmasta ja tutkimuksen kannalta yksiviivaisia, suoralinjaisia ja yksiäänisiä. Tutkimusten perusteella näyttää siltä, että kansalaiset suhtautuvat monivivahteisesti erilaisiin hoitamisen tapoihin.“

Vaihtoehtoisten ja täydentävien hoitojen ala on laaja kokonaisuus. Sateenvarjokäsitteen alle mahtuu monenlaista – purkista otettavista lisäravinteista kokonaisvaltaisiin hoitomuotoihin ja -järjestelmiin. Aarva käsittelee aihetta tutkimuksen ja tutkitun tiedon näkökulmasta.

Kaksiosaisen ohjelman ensimmäisessä osassa avataan alan termistöä ja käsitteitä, sekä selvitetään mitä tutkimuksen perusteella tiedetään syistä miksi täydentäviä hoitoja käytetään. Ohjelman toisessa osassa vaihtoehtohoitotutkimusta tarkastellaan yhteiskunnallisesta näkökulmasta.

Työryhmä edistämään tutkimusta Euroopan unionissa

Aarva osallistui joulukuussa 2020 uuden vaihtoehtohoitojen tutkimuksen edistämistä ajavan EU-työryhmän kokoukseen. Alan tutkimuksen tarve on tiedostettu Euroopan unionissa.

“EU:ssa poliittisella tasolla on jo meppejä, jotka näkevät, että nykyisiin terveyshaasteisiin vastaaminen tarvitsee virallisen lääketieteen ja terveydenhuoltojärjestelmien muiden palvelujen lisäksi laajemman valikoiman muita terveyttä edistäviä palveluja,” Aarva kertoo.

“Antibioottiresistenssi kasvavana ongelmana sekä terveydenhuoltokustannusten jatkuva nousu tarkoittavat sitä, että on välttämätöntä kiinnittää huomota erilaisiin terveyden edistämisen muotoihin, myös näiden klassisten terveyden edistämisen muotojen lisäksi.”

Terveyden edistämisen dosentti Pauliina Aarva oli vieraana Kuuntele tutkijaa -ohjelmassa 9.2.2021. Kuuntele ohjelman ensimmäinen osa tästä:

Toimittaja: Hanne Vuorela
Kuvituskuva: Pixabay