Kun vanhenemisesta puhutaan, ovat useimmiten esillä vain siihen liittyvät ikävät puolet. Vanhenemisen koko kuva on kuitenkin kovin toisenlainen. Alkavan syksyn podcasteissa kuullaankin vaihteeksi Hyviä uutisia vanhenemisesta.

Gerontologian tutkimuskeskus GERECin podcasteissa sen asiantuntijat kertovat tutkittua tietoa siitä, millaista elämämme on yhä useamman meistä eläessä yhä pitempään. GEREC on Tampereen ja Jyväskylän yliopistojen yhteenliittymä, joka tutkii ja tuottaa tietoa ikääntyvien ihmisten elämästä, terveydestä ja toimintakyvystä. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä täysipainoisen elämän mahdollisuuksista eri ikävaiheissa.

”Vanhenemisesta puhuttaessa tulevat helposti mieleen vain uutiset, joissa puhutaan ikääntyvän yhteiskunnan kustannuksista tai huonosta hoivasta ja vanhusten yksinäisyydestä. Vanhenemisessa on kuitenkin paljon myös ilon ja toivon aiheita”, muistuttavat tiedesihteerit Anniriikka Rantala ja Niina Kajan GERECistä.

Eliniän piteneminen, vanheneminen, on ollut ihmiskunnan haave ja tavoite. Nyt elämme yhä pitempään, mutta siitä iloitsemisen sijaan puhumme lähinnä ongelmista ja puutteista, joita ikääntymiseen liittyy.

”Tutkimukset kertovat kuitenkin ikääntyneiden parantuneesta toimintakyvystä. Useimmat ovat tyytyväisiä elämäänsä, vaikka terveys ja toimintakyky olisivatkin heikentyneet tai elämässä tullut vastaan muita vastoinkäymisiä”, GERECin tiedesihteerit kertovat.

Hyviä uutisia vanhenemisesta -podcasteissa puhutaan muun muassa hyvästä elämästä muistisairauden kanssa, ikääntymisen biologisiin muutoksiin vaikuttamisesta ja vanhuuden monimuotoistumisesta. Ensimmäinen viidestä podcastista on julkaistu tänään maanantaina. GERECin asiantuntijoita haastattelee Radio Moreenin toimittaja Pia Sivunen.

Podcastit ovat osa monikanavaisesta ohjelmasta, jolla Gerontologian tutkimuskeskus GEREC osallistuu Tutkitun tiedon teemavuoteen. Hyviä uutisia vanhenemisesta kerrotaan myös blogipostauksissa Gerontoblogissa, Tutkijoiden yössä 24.9., muissa Tutkitun tiedon teemavuoteen ja tutkimuskeskuksen toimintaan sopivissa yhteyksissä ja tapahtumissa sekä tutkimuskeskuksen some-kanavissa.