Raskauteen, vauvoihin ja vauva-arkeen liittyy niin monenlaista tietoa ja kokemusasiantuntijuutta, että vanhemmuudesta kiinnostuneet tai juuri vanhemmiksi tulleet voivat kokea uppoavansa tähän suohon. Radio Moreenin Vauva talossa -ohjelmasarja haluaa olla perheiden tukena ja antaa vinkkejä toimivaan arkeen.

Vauva talossa -ohjelmasarjassa käydään leppoisasti keskustellen läpi yleisimpiä myyttejä ja faktoja, joita raskauteen, vauvoihin ja vauva-arkeen liittyy. Asiantuntijana on kätilö, terveydenhoitaja ja Tampereen ammattikorkeakoulun TAMKin kätilötyön lehtori Elina Botha, joka teki väitöskirjansa itkuisen vauvan rauhoittelusta. Hänen kanssaan keskustelee Radio Moreenin toimittaja Pia Sivunen.

Ohjelmasarjassa puhutaan hedelmällisyydestä, kuukautisista, raskaudesta, synnytyksestä, lapsivuodeajasta, vauvoista ja vauva-arjesta. Perustana ovat tutkittu tieto ja Bothan havainnot ja kokemus kätilönä ja kätilöopettajan työssä ja hankkeissa – kaikki se, mitä äidit, isät ja vauvat ovat kätilölle opettaneet.

”Vauva talossa -sarjassa kääritään tieto armollisuuteen ja joustavuuteen ja muistutetaan, että useimmat tarpeet ovat yksilöllisiä ja siksi erilaisiakin. Haluamme tukea perheitä ja antaa käytännön vinkkejä parempaan arkeen ennen vauvan tuloa ja vauvan kanssa. Vaikkei arki olisi vaaleanpunaista höttöä, sen ei myöskään tarvitse olla kaaosta”, Elina Botha sanoo.

Hän kehottaa kuuntelemaan, löytyisikö sarjasta se sopiva keskitie, jota on tyytyväistä kulkea eteenpäin luottaen ammattilaisiin ja omaan arviointikykyyn vanhempana.

Vauvan tulo synnyttää vanhemmat

”Luota itseesi, olet paras vanhempi vauvallesi. Lapsesi rakastaa sinua täysillä, vaikka välillä tekisit virheitäkin”, kiteyttää Elina Botha ohjelmasarjan keskeisen viestin.

”Samalla kun syntyy vauva, syntyvät vanhemmat. Vanhemmatkin tarvitsevat hellää huolenpitoa ja hoivaa, silloin he jaksavat paremmin. On myytti, että vanhemmuudesta tulee selvitä yksin tai kaksin. Muita kanssakulkijoita ja apukäsiä tarvitaan.”

Botha sanoo, että myös unen menetys vauvaperheessä on myytti. Univaikeuksiin on kyllä ratkaisuja.

Elina Botha tietää, että vauva-arki voi olla ajoittain vaaleanpunaista yläpilveä tai kammottavaa kaaosta, mutta tällaiset hetket ovat ääripäitä. Enemmänkin arki on toistoja ja tyyneyttä ja toisiinsa limittyviä vaiheita – unohtamatta arjen ja vauvan jatkuvaa muutosta.

Elina Bothalla on kätilönä, kätilötyön lehtorina ja äitinä pitkä ja monipuolinen kokemus vauvoista. Kuvassa hän kuitenkin on vauvanuken kanssa. (Kuva: Heini Pääkkönen)

Ketä tässä pitäisi uskoa?

Faktoina esitetyt vauvaneuvot eivät aina perustu oikeaan, tutkittuun tietoon, ja voivat siksi aiheuttaa vanhemmiksi haluavissa tai uusissa vanhemmissa hämmennystä. Kun asiat vielä usein ovat tunteisiin kytkettyjä, syntyy keskusteluissa kiihkeätäkin kipinöintiä ja törmäilyä.

Elina Botha ymmärtää hyvin hämmennyksen ja epätietoisuuden. ”Ketä tässä nyt pitäisi uskoa, kun neuvoja tulee joka suunnasta? Neuvolan tätiä, naapurin Vilmaa, Facebook ryhmän ”Kesäiset 2020” -Liisaa vai kaunista blogistia, jolla näyttää olevan kaikki hallussa, ja vielä se ehtii blogiakin kirjoittaa”, hän sanoo.

”Et ole yksin. Mutta älä myöskään vertaile. Aina on joku, jolla menee huonommin ja joku, jolla menee paremmin. Keskity teihin. Tieto ja joustava sekä armollinen mieli ovat hyvä kombinaatio raskaus-, vauva- ja pikkulapsiajasta selviytymiseen ja jopa nauttimiseen siitä.”

Elina Botha suosittelee Vauva talossa -sarjaa kaikille hedelmällisestä elämänvaiheesta haaveileville, siinä oleville ja sen jo taakseen jättäneille. Ehkäpä isovanhemmatkin saavat vinkkejä lastenlastensa hoitamiseen.

”Tämä ei ole mikään vakava opetusohjelma, joten jos annetut vinkit eivät teillä toimi, ei hätää. Käytä sitä systeemiä, joka toimii. Ja muista hakea pulmiin apua ammattilaisilta, ei nettipalstoilta”, Elina Botha muistuttaa.

Piirroskuva: Pixabay.com

Radio Moreenin Vauva talossa -ohjelmat kuullaan radiossa keskiviikkoiltapäivisin ja uusintana torstaisin klo 9.00. Ensimmäisessä osassa 31.3. klo 13.36 on aiheena raskausaika. Radiolähetyksen jälkeen ohjelmat tulevat kuunneltaviksi myös Radio Moreenin Soundcloudiin.