Elina Botha tutki väitöskirjassaan itkuisen vauvan rauhoittamismenetelmää. Kolmen lapsen äitinä hän tietää, millaista avuttomuutta ja tietämättömyyttä vanhempi voi kokea vauvan itkuisuuden edessä.

Kuopustaan 14 vuotta sitten odottaessaan Elina Botha katseli tv-ohjelmaa, jossa amerikkalainen lastenlääkäri rauhoitti kaksi huutavaa vauvaa. Hän kiinnostui etsimään tietoa tohtori Harvey Karpin kehittämästä The Happiest Baby -menetelmästä ja käytti poikaansa ”koemarsuna” sen soveltamisessa – hyvällä menestyksellä.

Sittemmin Elina Botha on käyttänyt menetelmää kätilön työssään lapsivuodeosastolla ja vanhempia ohjatessaan sekä kouluttaa Tampereen ammattikorkeakoulussa TAMKissa sairaanhoitaja-, kätilö- ja terveydenhoitajaopiskelijoita menetelmän käyttöön.  

Rauhoittelumenetelmä koostuu vanhoista, hyviksi todetuiksi kikoista. Siihen kuuluvat vauvan napakka, turvallisesti tehty kapalointi, sivu- tai kylkiasennossa olevan vauvan liikuttelu hyytelömäisellä liikkeellä ja rauhoittava suhinaääni. Kaikki nämä muistuttavat vauvaa kokemuksista kohdussa.

”Piste iin päälle on tutin tai vaikkapa vauvan oman nyrkin antaminen imettäväksi. Se rauhoittaa useimpia vauvoja. Syöminen ja imemisen tarve nimittäin ovat kaksi eri asiaa”, Elina Botha sanoo.

”Kun menetelmää käyttää oikein, se käynnistää vauvassa rauhoittumisrefleksin. Se on hämmästyttävä ja hämmentävä, vähän taianomainenkin hetki, jonka haluaisin kaikkien vauvaa hoitavien saavan kokea.”

Toimittaja: Pia Sivunen Kuva: Pixabay.com

Elina Botha oli vieraana Radio Moreenin Kuuntele tutkijaa -ohjelmassa 12.1.2021.