Moniin näyttelyihin ja museoihin pääsee tutustumaan, vaikka voimassa ovat edelleen tiukat kokoontumisrajoitukset. Museovierailijan kannattaa silti varata talvilomaviikkoihin kärsivällistä asennetta ja avointa mieltä.

Tampereella museot ja galleriat käynnistelevät uutta kevättä. Pirkanmaalla voimassa olevien kokoontumisrajoitusten mukaan näyttelytiloissa saa oleskella enintään kymmenen henkilöä kerrallaan näyttelytilaa kohden. Rajoitus koskee kaikkia museon tai näyttelytilan kokoon katsomatta. 

Taidekeskus Mältinrannassa rajoitukset ovat vaikuttaneet kävijämääriin. Vaikka näyttelytilat ovat pienet, koosta on myös hyötyä rajoitusten hallinnassa, kertoo näyttelykoordinaattori Anne Paldanius.

“Koronarajoituksia on ollut helppo noudattaa. Gallerian tilat ovat pienet verrattuna suuriin museoihin, kahdessa galleriassa tilat ovat laajat. Kymmenen henkilöä pystyy olemaan yhtä aikaa paikalla oikein hyvin. Ja ovisummerilla kävijämäärää pystyy kontrolloimaan.”

Paldaniuksen mukaan Mältinrannassa vierailevat suhtautuvat käsihygienian noudattamiseen ja maskien käyttöön hyvin.

“Olen sitä mieltä, että pandemiatilanne ei niinkään ole estänyt ihmisten käyntiä täällä. Kävijät tulevat pienehköön galleriaan turvallisin mielin. Galleriat ovat piipahduspaikkoja. On helppo katsoa, onko liikaa porukkaa paikalla ja lähteä pois, koska meille on vapaa pääsy. ”

Vapriikissa riittää tilaa kaikille

Talvilomat tuovat kaupunkiin kotimaanmatkailijoita, joita kiinnostaa Tampereen monipuolinen kulttuuritarjonta. Museokeskus Vapriikki on yksi maan suosituimmista museoista etenkin lapsiperheiden keskuudessa. Myös Vapriikin kaltaisessa isossa museossa tilojen koko nähdään etuna.

“Olemme saaneet paljon positiivista palautetta siitä, että rajoitukset on toteutettu hienosti. Meillä on riittävästi käsidesiä tarjolla, on turvavälejä. Eikä meillä ole tosiaan pieniä tiloja, kun vanhassa Tampellan tehtaassa ollaan, ” kertoo museolehtori Iita Kulmala.

Museoiden ja näyttelyiden aukioloajat ja niiden mahdolliset poikkeukset kannattaa tarkistaa ennen vierailua. Tänä vuonna Vapriikissa ei ole käytössä poikkeavaa aukioloaikaa, kuten normaalisti loma-aikoina. Myös tapahtumatoiminta ja ryhmäopastukset ovat tauolla. Loma-aikaan vierailijoilta toivotaan ennen kaikkea malttia.

“Todennäköisesti kaikki kyllä mahtuvat taloon. Mutta hiihtolomalla aika usein moni ryntää ensimmäisenä pelimuseoon ja voi olla haasteellista, miten siellä kymmenen hengen rajoitus oikein onnistuu. Kannattaa varautua siihen, että pelimuseoon saattaa joutua jonottelemaan. ”

Toiveikkuus edellä kohti kesää

Sekä Taidekeskus Mältinrannassa, että Museokeskus Vapriikissa kevättä ja kesää odotetaan positiivisissa tunnelmissa, vaikka koronarajoitukset tulevat todennäköisesti jatkumaan vielä pitkään.

“Viime kesänä tilanne oli Tampereella hyvä ja toiminta palautui jo lähes normaaliksi,” kertoo Iita Kulmala Vapriikista.

Taidekeskus Mältinrannan Anne Paldanius vakuuttaa, että mahdollisuudesta nähdä kiinnostavaa taidetta pidetään huolta jatkossakin, koronarajoitusten niin salliessa.

“Tuntuma on, että ihmisillä on tarve nähdä taidetta. Uskon, että Tampereella ja ihan koko maailmassa taiteen katsominen ja mahdollisuus piipahtaa galleriassa milloin tahansa on tärkeämpää kuin voisi kuvitella. Me pyrimme siihen, että olemme auki ja noudatamme pandemiarajoituksia huolellisesti. Esittelemme meidän uutta ja tasokasta taidettamme ihan entiseen tapaan. ”

Toimittaja, kuvakollaasi: Hanne Vuorela