Kateřina Kafkoválle opiskelijavaihdon vaikein ajankohta oli hetki, jona tieto vaihto-opiskelijoiden koronatartunnoista tuli ilmi. Se johti karanteeniin, epätietoisuuteen ja pelkoon puhua englantia julkisesti.

Etäopiskelu, karanteeni ja koronarajoitukset ovat tehneet vaihto-opiskelijoiden kokemuksesta poikkeuksellisen. 

Tšekkiläinen Kateřina Kafková saapui Tampereelle Erasmus-vaihtoon tammikuun alussa. Hän vietti aluksi kymmenen päivää karanteenissa asuntolansa huoneessa. Sitten tuli tieto, että koronatartunnat olivat levinneet vaihto-opiskelijoiden keskuudessa. Edessä oli jälleen uusi koronatestaus ja toinen pakollinen kymmenen päivän karanteeni. 

Kafkován mukaan epätietoisuus teki tilanteesta vaikean. Opiskelijoilla oli ryhmächat, jossa he keskustelivat heistä kirjoitetuista uutisartikkeleista ja spekuloivat, lähetetäänkö heidät kotiin.

”Koronatilanne olisi voitu hoitaa paremmin. Kun saavuimme Suomeen, saimme hyvät ohjeet. Kuitenkin kun virus levisi, emme saaneet aluksi tietoa yliopistolta, sairaalalta tai opiskelija-asuntosäätiöltä. Eri tahot ohjasivat ottamaan yhteyttä jonnekin muualle.”

Kafková kertoo, että muutaman päivän jälkeen yliopisto tiedotti opiskelijoita. He saivat esittää kysymyksiä ja heidät ohjattiin uuteen testaukseen ja karanteeniin.

Negatiivinen uutisointi tuntui kurjalta

Uutinen vaihto-opiskelijoiden koronaryppäästä levisi nopeasti mediassa. Kafková kertoo, että erityisesti negatiiviset nettikommentit tuntuivat vaihto-opiskelijoista pahalta. 

”Vain jotkut vaihto-opiskelijat olivat toimineet vastuuttomasti, mutta viha kohdistui meihin kaikkiin.”

Kafková ei aluksi uskaltanut puhua kaupassa englantia. Hänen mukaansa muut asiakkaat ottivat tällöin etäisyyttä ja katsoivat pitkään. 

Kafková kertoo, että samaan aikaan Tampereen opiskelija-asuntosäätiö TOAS päätti sulkea vaihto-opiskelijoiden isommat yhteistilat, jolloin jäljelle jäi pienikokoiset yhteiskeittiöt. Kafkován mukaan myös huonekalut, kuten pöydät ja tuolit, oli viety pois, ja vaihto-opiskelijat joutuivat laskutilan puutteen vuoksi valmistamaan ruokansa lattialla. Krafková kritisoi TOASia siitä, että näistä suunnitelmista ja päätöksistä ei viestitty riittävästi.

Myöhemmin huonekalut palautettiin ja yhteistilat avattiin.

Lisää tukea ja viestintää

Vaikka etäopiskelu on tuntunut Kafkovásta hankalalta, hän suhtautuu vaihtopäätökseensä positiivisesti. Hänellä on silti selkeä viesti yliopistolle.

”Kommunikoikaa! On parempi, että tietoa on paljon kuin liian vähän. Luokaa helppoja yhteydenpitokanavia. Miettikää, että olemme uudessa maassa. Epävarmuus on todella pelottavaa.”

Kafková toivoo yliopistolta säännöllisiä verkkotapaamisia koronan aikana, ei vain silloin, kun jotain merkittävää tapahtuu. Lisäksi hänestä olisi hyvä, jos yliopisto tiedottaisi enemmän Suomen ja Tampereen koronatilanteesta.

Maaliskuun alussa Tampereen yliopisto tiedotti uudesta koronatartuntaketjusta vaihto-opiskelijoiden keskuudessa. Kafková kertoo, että hänen opiskelija-asuntolassaan on suljettu jälleen yhteistilat ja nyt myös yhteiskeittiöt. Hän joutuu syömään mikroaterioita tai tilaamaan ruokansa verkosta.

Tampereen opiskelija-asuntosäätiö TOASin palvelujohtaja Pia Ylimäki kertoo, että huonontunut tautitilanne vaatii tehokkaampia rajoituksia.

”Osassa taloista kerhohuoneet ja muunlaiset kokoontumistilat ovat olleet suljettuina. Joissakin taloissa on yhteiskeittiöitä, ja on ohjeistettu, että niitä ei käytetä. TOAS seuraa tilannetta ja viranomaisohjeistuksia tarkasti, heti kun vain mahdollista, yhteisten tilojen käyttökielto poistetaan.”

Tampereen yliopistoon oli tarkoitus saapua 230 vaihto-opiskelijaa kevätlukukaudelle. Heistä 190 ehti saapua, ennen kuin vaihdot keskeytettiin. Tampereen yliopisto ei ole vielä tehnyt päätöksiä vaihto-opiskelijoiden ottamisesta syksyllä 2021.

Muokattu 5.3.2021 klo 15.06. Lisätty TOASin kommentti.

Toimittaja ja kuva: Sandra Nenonen

Vaihto-opiskelija Kateřina Kafková kertoo korona-ajasta englanninkielisessä haastattelussa.