Korona-aika on saanut monet tarttumaan neulepuikkoihin. Tänä keväänä hittituotteiksi ovat nousseet lankojen lisäksi laadukkaat työvälineet ja valmiit tarvikepakkaukset. Käsityölangan eettisyyteen ja kotimaisuuteen kiinnitetään huomiota enemmän kuin aikaisemmin.

Neulelankojen suuri kysyntä pääsi viime talvena yllättämään jälleenmyyjät ja tuottajat. Islantilaiskirjoneuleiden suosio on kiihdyttänyt etenkin islantilaisen villalangan kysyntää, mutta tällä hetkellä käsityöharrastajia kiinnostaa myös kotimainen villa. Sosiaalisessa mediassa korona-ajan näkyvimpiä käsitöitä ovat olleet erilaiset villapaidat, villasukat ja pipot.

Tampereen Kalevassa sijaitsevasta käsityöliike Nurjasta kysellään paljon islantilaislankoja, mutta myös muita vaihtoehtoja. Nurjan lankavalikoima tulee sekä ulkomaisilta että kotimaisilta tuottajilta. Yrittäjät Eveliina Eronen ja Johanna Ylistö myyvät liikkeessään myös Nurjan omaa, itse värjättyä lankamallistoa. Asiakkaita kiinnostaa materiaalin ohella langan alkuperä.

“Kotimaista villaa kysytään. Tosi paljon kiinnitetään huomiota siihen, mistä villa tulee. Moni kaipaa aitoa suomenlampaan villaa tai luomuvillaa. Meille tulee lähin villa Kangasalan Ponsasta”, kertoo Johanna Ylistö. 

Käsityömateriaalien eettisyys kiinnostaa harrastajia. Eveliina Erosen mukaan lankavalmistajat kertovat nykyään enemmän langan alkuperästä.
Kuva: Hanne Vuorela

Yhdessä tekemällä on helppo aloittaa

Viime aikoina ostoksilla on nähty paljon aloittelijoita, jotka ovat usein liikkeellä kokeneemman ystävän kanssa. Eveliina Eronen ja Johanna Ylistö kertovat, että Nurjan asiakkaina käy kaikentasoisia tekijöitä.

”Internetin ja Strömsö-ohjelman yhteisneulonnat ovat madaltaneet kynnystä aloittaa neulominen. Tuntuu siltä, että moni, joka on joskus aikoja sitten harrastanut käsitöitä, on aloittanut nyt uudestaan ja kaipaa materiaalien lisäksi päivitystä tarvikkeisiin”, Eronen kertoo.

Laadukkaat puikot ja erilaiset neulonnan apuvälineet ovat käyneet kaupaksi korona-aikana.
Kuva: Hanne Vuorela

Kiinnostus käsitöihin jää, jos materiaalia löytyy

Uudelleen aloittajien ja vasta-alkajien käsityöbuumi on huomattu myös alan suuremmilla toimijoilla. Taito Pirkanmaa on myynyt islantilaisneulemateriaalien lisäksi paljon makramee-tarvikkeita korona-ajan alusta lähtien. Myyntipäällikkö Anna Backmanin mukaan innostus käsitöihin on ollut positiivinen yllätys.

”Materiaalia haetaan paljonkin erilaisiin käsitöihin, ihmiset ovat todellakin innostuneet tekemään.”

Backmanin mukaan Taito Pirkanmaalta kysellään kotimaista villaa jonkun verran, mutta materiaalin saatavuus on ollut heikkoa.

“Kiinnostus kotimaiseen villaan on nostanut päätään. Tiettyjen asiakkaiden keskuudessa kiinnostusta lankojen alkuperään on ollut jo pitkään. Uskon, että kiinnostus myös jää jossain määrin. Jos saatavuus ei ole riittävää, kiinnostavuus saattaa loppua”, arvelee Backman.

Taito Pirkanmaan Backman sekä Nurjan yrittäjät Eveliina Eronen ja Johanna Ylistö kuitenkin uskovat, että uusista harrastajista osa jatkaa käsitöiden parissa myös poikkeusaikojen jälkeen.

”Voi olla, että nyt kun on aloitettu, kynnys aloittaa seuraava työ on paljon matalampi ja into kasvaa”, arvelee Eronen.

Toimittaja, kuvat: Hanne Vuorela