Taajuudella kuullaan tammikuun alusta alkaen pääasiassa opiskelijoiden tekemiä ohjelmia. Avustajien toimittamista puhe- ja musiikkiohjelmista lähetetään viimeiset jaksot joulukuussa.

Vuodenvaihteen jälkeen Moreenin studioissa ohjelmaa tekevät opiskelijat.

Radio Moreeni lähettää ensi vuoden tammikuusta alkaen vain yliopiston ja sen kanssa yhteistyössä toimivien oppilaitosten tekemiä ohjelmia sekä musiikkia. Ohjelma-avustajien tekemät puhe- ja musiikkiohjelmat sekä ohjelmalainat muista yhteisöradioista jäävät pois ohjelmistosta.

Vapautuvia voimavaroja käytetään toimittajakoulutuksen vahvistamiseen, sanoo ITC-tiedekunnan Viestinnän yksikön päällikkö Iiris Ruoho.

”Kyse ei siis ole radiotoiminnan vähättelystä vaan tiedekunnan resurssien uudelleen suuntaamisesta. Suuntamme henkilökuntamme työtä vahvasti äänijournalismin opetukseen ja tämän toiminnan tukipalveluihin.”

Kanavalla on ollut viime vuosina parikymmentä avustajaa. Lisäksi ohjelmia on vaihdettu helsinkiläisen Lähiradion ja turkulaisen Radio Robin Hoodin kanssa.

Äänijournalismin opetusta tarvitaan

Radio Moreeni on toiminut Tampereen yliopiston Päätalossa vuodesta 1989. Iiris Ruohon mukaan ohjelmien tekeminen jatkuu radion tiloissa.

”Radion studiotilat laitteineen ovat jatkossakin erittäin tärkeä osa journalistien koulutusta. Satsaamme nyt erityisesti äänijournalismin kehittämiseen laajasti, mukaan lukien erilaiset äänijournalistiset muodot ja sisällöt.”

Suomen ainoalle yliopistoradiolle on etsitty uutta toimintamallia usean vuoden ajan. Ohjelmatoiminnan muutos on suuri, mutta ITC-tiedekunnan dekaani Jyrki Vuorinen vakuuttaa, että radiosta ei olla luopumassa.

”Missään nimessä ei ole haluttu ajaa radiota alas, sillä äänellä tehty sisältö on koko ajan tärkeämpää, ja äänijournalismia pitää mieluummin vahvistaa kuin heikentää.”

”Yliopisto joutuu kuitenkin valitettavasti koko ajan miettimään kustannuksia ja kulurakennetta, ja kun radion nykyinen toimilupa mahdollisti toiminnan muutoksen, päädyimme siihen, että Radio Moreeni on jatkossa ennen kaikkea koulutukseen liittyvä instrumentti”, kertoo Vuorinen.

Radio Moreeni on osa Tampereen yliopiston Informaatio- ja viestintätekniikan tiedekuntaa (ITC) ja Viestintätieteiden yksikköä.